Tekme z Makedonsko nogometno akademijo

V mesecu decembru, od 9. 12. do 13. 12. 2019, smo odšli v Makedonijo (Skopje) odigrat dve prijateljski tekmi z Makedonsko nogometno akademijo. To je sedaj že postala stalnica, saj pozimi mi odpotujem k njim, meseca junija pa pridejo oni k nam. Obe tekmi smo odigrali v njihovem nacionalnem športnem centru.
Prva tekma je bila odigrana v torek (10.12.) na naravni travi. Tekma se je končala s prijateljskim izidom 1:1. V to tekmo so fantje stopili maksimalno zbrano, resno in angažirano. Držali so se vseh taktičnih navodil v fazi obrambe in napada, tako da nasprotniku niso puščali veliko prostora za zaključek na gol. Prvi polčas se je končal z izidom 1:0 za Makedonijo. Zadeli so iz prekinitve, kota ki je bil posledica slabega posredovanja v obrambi. Izenačenje je sledilo v drugem polčasu ko je po izvajanju kota do izbite žoge na 16 m prišel Aron Petkovšek in poskrbel za izenačenje.
Druga tekma je bila odigrana dva dni kasneje v četrtek (12.12.) na umetni travi. V začetku tekme je bil nasprotnik boljši v posesti žoge, vendar smo mi z veliko mero zbranosti v fazi branjena ohranjali neodločen rezultat. V nadaljevanju smo vzpostavili ravnovesje v igri in ob prvi resni akciji smo preko Matica Kustrina, ki je izsilil enajstmetrovko, prišli do zadetka. Enajstmetrovko je uspešno izvedel Domen Ujčič. Ob zadetku so Makedonci ostali brez enega igralca (rdeči karton). Do konca polčasa se rezultat ni več spremenil. So pa domačini zaradi prekrška in ugovarjanja sodniku dobili še en rdeč karton, tako da so nadaljevali z 8 igralci v polju. Drugi polčas se je odvijal na domači strani igrišča, saj smo imeli terensko premoč, ki pa jo nismo znali izkoristiti. Po naši manjši nezbranosti so s hitrim protinapadom domači uspeli izenačiti izid na 1:1. Po prejetem golu se je igra zopet preselila na nasprotnikovo polovico, kjer so domačini prežali na proti napade. Premoč v igri smo kronali z zmagovitim zadetkom v zaključku tekme, ko je Matic Kustrin podal s strani, Domen Ujčič pa je dosegel zmagoviti zadetek z glavo.
Najpomembnejše v teh srečanjih je bilo, da so fantje pridobili dodatne mednarodne izkušnje in se na ta način lahko primerjali s svojimi vrstniki iz Makedonije. Rezultat na teh tekmah ni bil v prvem planu, je pa bil vsekakor eden od pomembnejših dejavnikov na obeh tekmah.
To je bila dobra izkušnja za vse, tako da se že veselimo prihodnjih srečanj z našimi prijatelji iz Skopja, ki so planirana v prihodnji sezoni.

Ljubljana, 18.12.2019

Trener: Dejan Jelnikar, pomočnik Primož Zver