Srednješolsko svetovno prvenstvo v nogometu

Dijaki nogometnih oddelkov Gimnazije Šiška so se udeležili svetovnega nogometnega prvenstva srednjih šol, ki je potekalo pod okriljem ISF – International School Sport Federation. Turnir je letos potekal v Beogradu v Srbiji in sicer od sobote 6.4. do nedelje 16.4. 2019. Udeležilo se ga je 24 držav iz celotnega sveta.
Slovenijo oz. Gimnazijo Šiška so na prvenstvu zastopali sledeči dijaki: ROK JAKOMIN, JAN JANČIGAJ, GAŠPER TIN JOVIČ, IAN KOVAČIČ, NIK MAJCEN, TIM TERČEK, ANDRAŽ VERČ, MATEJ ZAKRAJŠEK, VAL ČERNOŠ ZALETEL ( vsi letnik 2001), DOMEN UJČIČ, JON FRIDL JARC, SVIT TEODOR BENEDETIČ, SVIT ODER, DAVID CIPRLE, ŽAN BRACOVIČ, THOMAS MEDICA, JURE ŽAUBI, TIMON POPELAR.

Strokovni štab so sestavljali:
Trenerja: Primož Zver in Tomi Kostric
Vodja delegacije: Dejan Jelnikar
Fizioterapevtka: Aleksandra Jankovska
Sodnik: Dejan Balažič

Naši nogometaši so prikazali izjemne predstave na igrišču in nanizali zelo dobre rezultate ter na koncu osvojili četrto mesto. Žreb je našim fantom v predtekmovanju namenil kvalitetne nasprotnike in sicer Hrvaško, Francijo, Katar, Čile in Italijo.
S čvrsto igro so v skupinskem delu premagali Hrvate, Katar, Čile in Italijo ter remizirali s Francozi. Kot prvo uvrščena ekipa skupine A so napredovali v četrtfinale brez prejetega zadetka. V četrtfinalu so se pomerili z Libanonci, ki so bili trd oreh, pa vendarle so gimnazijci iz Šiške prikazali eno najboljših predstav in zmagali z rezultatom 2:0 ter se uvrstili v polfinale svetovnega prvenstva. Sledila je tekma proti Slovakom, ki so na turnirju veljali za eno boljših ekip. Po rednem delu se je srečanje končalo z izidom 0:0 in sledili so kazenski streli. V izjemno hladnem in vetrovnem vremenu, so pri izvajanju le-teh imeli več sreče Slovaki ter se uvrstili v veliki finale z Brazilci, medtem ko so naši nogometaši igrali tekmo za tretje mesto proti Avstrijcem. To je bila že osma zaporedna tekma v sedmih dneh in hkrati izjemno zahtevna za obe ekipi. Po boljšem prvem polčasu Avstrijcev in vodstvu 1:0, je sledil preobrat v drugem delu. Slovenci so zaigrali bolje, pritisnili na gol naših sosedov in zasluženo izenačili. Tekma je po zadetku postala spet izenačena, pa vendar so proti koncu tekme Avstrijci povedli z 2:1 in rezultat se do konca srečanja ni več spremenil. Nogometaši Gimnazije Šiška so tako osvojili nehvaležno četrto mesto in za las zgrešili medaljo. Vendarle pa je to izjemen dosežek, saj so v močni konkurenci dosegli zelo odmeven rezultat. Naslov svetovnih prvakov, je na koncu zasluženo osvojila Brazilija, ki je v finalu premagala Slovaško.
Na prvenstvu smo imeli tudi zelo glasno navijaško skupino, ki je bila z nami od prvega dne naprej.

Poleg tekmovalnega dela, pa so srednješolci sodelovali na kulturnih prireditvah, sklepali prijateljstva in se družili z dijaki iz celotnega sveta. Vsekakor so fantje iz turnirja odnesli veliko novih spoznanj, prijateljstev ter spominov. Zato je bila za naše fante to izjemna in neprecenljiva izkušnja, ki jim bo nedvomno za vedno ostala v spominu. Redko kateremu nogometašu njihovih let se ponudi priložnost, da zaigra na tako kakovostnem nogometnem turnirju, na katerem sodeluje kopica tujih srednjih šol in odigra kar osem zahtevnih tekem v tako kratkem času. Mladim nogometašem naj bo to vzpodbuda za nadaljnje delo in njihov razvoj. Na koncu še čestitke dijakom Gimnazije Šiška za dosežen rezultat!

Tomi Kostric