Projekt Telasi

”Telesne asimetrije kot dejavnik tveganja za nastanek mišično-skeletnih poškodb: proučevanje mehanizmov nastanka in razvoj korektivnih ukrepov za njihovo odpravljanje s ciljem primarne in terciarne preventive”

Pod vodstvom dr. Nejca Šarabona (Univerza na Primorskem) so dijaki nogometnega razreda NZS med 16. 9. in 19. 9. 2019 opravljali testiranje (TELASI). Ugotavljale so se telesne (a)simetrije jakosti-moči, gibljivosti in stabilnosti.

Za oceno gibljivosti so bili izmerjeni največji pasivni obsegi gibov v ključnih sklepih spodnjih okončin in trupa (goniometrija). Jakost in moč sta bili vrednoteni za mišice gležnja, kolena, kolka in trupa v statičnih pogojih (elektronska dinamometrija). Pomerjena je bila ekscentrična jakost upogibalk kolena, saj je ta tip moči pri tej mišični skupini ključen za varno gibanje. Sledile so še meritve statične stabilnosti (sposobnost zadrževanja mirne enonožne stoje) in dinamične stabilnosti (učinkovitost umirjanja po doskoku na ploščo za merjenje sil). Naredila se je tudi kratka amnezija zgodovine poškodb posameznika.

Celoten sklop testiranja je trajal 30 min za posameznega dijaka. V tem štiri dnevnem sklopu je bilo testiranih 72 fantov nogometnega razreda NZS (letnik 2000-2004).

Iz dobljenih podatkov se bo naredila ocena tako bilateralne (a)simetrije (med levo in desno okončino) kot tudi funkcionalne (a)simetrije (med nasprotnimi mišicami oziroma gibi).

V roku 3-4 tednov po zaključku vseh meritev bo vsak posameznik prejel poročilo, v katerem bodo popisane morebitne večje asimetrije in druge posebnosti. Predstavljena bodo tudi priporočila za korektivno ukrepanje v primerih, ko bodo občutnejše asimetrije prisotne.

Inštitut Športa Univerze na Primorskem pod vodstvom dr. Nejca Šarabona bo rezultate meritev uporabil za nadaljnje raziskave na tem področju. Prav tako pa bodo dobljeni podatki v veliko pomoč pri delu nogometnih razredov NZS, predvsem pri načrtovanju trenažnega procesa ( telesne priprave ) prilagojenega posamezniku.

 

Nogometni razredi NZS