Intervju: Nina Pugelj – Naj dijakinja Gimnazije Šiška 2019/2020

1. Kdo je Nina Pugelj?

Sanjava, tekmovalna in radovedna. (Mogoče ne najbolj običajna kombinacija, zato pa sem to, kar sem. J) Rada preizkušam nove stvari, želim vedeti čim več o vsem, na splošno obožujem šport, hkrati pa se rada tudi umetniško udejstvujem. Tako trenutno veliko časa preživim na kolesu in pa fotografiram, vedno pa rada berem in tekmujem v teku. Šport se mi zdi najboljši ventil za sprostitev – ni boljšega občutka od tistega, ko veš, da si opravil trening po svojih najboljših zmožnostih in si popolnoma uničen, z bolečimi nogami in razbijajočim srcem, hkrati pa olajšan, da je mimo. Čez čas pa si samo še miren in srečen.

Moj najljubši predmet je verjetno bila kemija, všeč mi je tudi matematika, ker je res dober občutek, ko stvari razumeš, pri kemiji pa se ti odkrivajo še vedno nove povezave z vsakodnevnim življenjem, vedno novi vidiki stvari, ki jih že poznaš. Seveda pa k temu, kako ljub mi je predmet, pripomorejo tudi profesorji/profesorice in pa vzdušje v razredu.

2. Naj dijakinja – kaj ti prejeto priznanje pomeni?

Najprej bi rada povedala, da sem neverjetno vesela za to priznanje in bi se rada zahvalila mojemu razredniku, ki naj bi veliko pripomogel k temu, da so priznanje podelili prav meni (ne vem, koliko je to res, ampak zahvalo si zasluži v vsakem primeru). Drugače pa je zame to priznanje znak, da drugi vidijo ali vsaj slutijo in cenijo moj trud, vložen v vse, česar se lotim. In to mi res veliko pomeni, saj veliko ljudi meni, da mi stvari pač samo »grejo«.

3. Priznanje se podeljuje dijakom, ki so vsestransko aktivni. Na kateri svoj uspeh si najbolj ponosna in zakaj?

Najbolj sem ponosna na vse uvrstitve na srednješolskih tekih na Ljubljanskem maratonu, ker sem se za te teke najbolj pripravljala in so bili zagotovo tudi najtežji, pa tudi zato, ker sem skozi vsa 4 leta izboljševala čas na teh dobrih treh kilometrih. Posebno mesto pa ima tudi zlato priznanje iz geografije, ker sem se nanj pripravljala popolnoma sama in ga hkrati tudi nisem zares pričakovala.

4. V štirih letih šolanja se ti je na Gimnaziji Šiška zagotovo zgodilo marsikaj zanimivega. Kaj ti bo najbolj ostalo v spominu? Bi lahko z nami delila kakšno prigodo?

Najbolj mi bo ostalo v spominu vzdušje na tej gimnaziji. Vse je zelo sproščeno in naklonjeno športu in tekmovanju. Mislim, da ni veliko šol, kjer bi dijaki hodili po šoli v kratkih hlačah, natikačih in nogavicah sredi zime. Dijak se lahko udeleži praktično katerega koli šolskega tekmovanja iz športa (lahko tudi kakšnega drugega tekmovanja), ker Gimnazija Šiška sodeluje v vseh, pa tudi če ne, bi ga ravnatelj sam najverjetneje zapeljal do prizorišča (govorim iz izkušenj).

5. Letošnje šolsko leto si bomo zagotovo zapomnili tudi po šolanju na daljavo. Kako si se ti soočila s tem? Se je bilo težko pripraviti na maturo?

Vsekakor je bilo to nekaj novega, vsak je bil odvisen predvsem od lastne motivacije. Zdaj, ko gledam nazaj, se mi zdi, da je bila moja najboljša odločitev to, da si nisem na začetku karantene vzela par dni »počitnic«, ker potem nikoli ne bi mogla ujeti nekega ritma rednega učenja za maturo. Drugače pa se mi ni zdelo vse tako slabo in težko, nihče ni več izgubljal časa z vožnjo do šole in nazaj, vsak si je lahko razporedil čas tako, kot mu je najbolj ustrezalo, in se učil v največji meri tiste stvari, ki so mu šle najslabše.

6. Po čem si boš ti najbolj zapomnila šolsko leto 2019/2020?

Po tem, da je bilo posebno J. Četrti letnik je že sam zelo drugačen od preostalih treh let gimnazije, imaš veliko manj predmetov in več novih sošolcev pri maturitetnih predmetih, profesorji gledajo nate nekoliko drugače, odločiti se moraš, kaj boš delal naslednja najmanj tri leta in mogoče pri tem premišljevanju res odkriješ, kaj te veseli, kar se je zgodilo meni.

7. Pred tabo je obdobje – marsikdo pravi – najlepših študentskih let. Na kateri faks si se vpisala? Zakaj? Kje se vidiš čez 5, 10 let?

Vpisala sem se na Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo, smer kemijsko inženirstvo. Vedno sem vedela, da želim delati nekaj, kar bi imelo velik vpliv na življenja ljudi, da nisem za delo v pisarni in da mi družbene vede ne ležijo. Vendar pa je takih poklicev še vedno veliko, tako da je bil glavni dejavnik pri odločanju to, da sem za maturitetna predmeta vzela fiziko in kemijo in videla, da mi je novi urnik res všeč in sem zato izbrala poklic, ki povezuje oba predmeta.

Čez 5 let nameravam imeti zaključeni prvi dve stopnji faksa. Ne vem, kaj bom delala čez 10 let in ni nujno, da bo v direktni povezavi s tem, kar bom študirala. Vem pa, da česarkoli se bom že lotevala, bom pri tem dajala vse od sebe.

8. Kakšen bi bil tvoj nasvet mlajšim dijakom Gimnazije Šiška in tistim, ki na našo šolo šele prihajajo?

(Po)iščite, kaj res radi počnete. Vse ostale stvari bodo prej ali slej padle na pravo mesto.

 

Vprašanja sta sestavili: Kim Matovič in Karin Pust, 1. a

Odgovore zapisala: Nina Pugelj, 4. e